28 april 2019

Buitenbedjes

foto_buitenbedje.jpg

Buiten slapen is gezond! In het daglicht maakt je kindje meer vitamine D aan, wat goed is voor de weerstand van het kindje en bijdraagt aan de ontwikkeling van de botten en tandjes. Daarnaast is buitenlucht goed voor de luchtwegen. Als je kindje last heeft van allergieën of luchtweginfecties, dan kan frisse lucht hem/haar veel goed doen. De lucht buiten is vaak beter dan de lucht binnen.

Bovendien slapen veel kindjes langer en dieper wanneer zij buiten liggen, onder andere dankzij de rustgevende geluiden van de vogels, wind of regen.

Vanaf het moment dat je kindje 2 weken oud is, kan je geleidelijk beginnen met het buiten slapen. Je kindje kan in een buitenslaaphuisje slapen tot hij ongeveer 2/3 jaar oud is, afhankelijk hoe lang het kindje in het bedje past.

In Scandinavië wordt het buiten slapen van baby’s aangeraden door het consultatiebureau. In Groningen wordt het buiten slapen ook al jaren door veel ouders toegepast.

Ouders die hun kindje regelmatig buiten laten slapen noemen zelf ook nog de volgende voordelen:

  • Kindjes die buiten slapen zijn minder vaak ziek
  • Kindjes slapen buiten langer en dieper
  • Kindjes die overdag buiten slapen, slapen ’s nachts ook beter
  • Kindjes worden opgewekter wakker
  • Kindjes bouwen betere weerstand

Een babyhuisje is een buitenbed wat u kunt zien als een luxe kinderwagen.

Het babyhuisje is een afgesloten huisje, waardoor dieren zoals katten en honden niet bij het kindje kunnen komen. Het is aan de voorkant en bovenkant voorzien van horrengaas zodat er wel frisse lucht bij kan, maar geen muggen, wespen en andere beestjes. De traditionele huisjes hebben aan één kant wieltjes, zodat ze uit de wind, regen of felle zon gedraaid kunnen worden. Zelfs in de winter, met een lekker winterzonnetje, kunnen de kindjes buiten.

Verder is het huisjes waterdicht en liggen de kindjes er heel beschut in.

De sluiting zit aan de buitenkant, zodat het kindje het huisje niet per ongeluk zelf van binnenuit kan openmaken.

Voor het buiten slapen heeft het kindje hetzelfde aan als wanneer je normaal naar buiten zou gaan in de wandelwagen. Op een warme zomerdag is een dun zomerslaapzakje voldoende, bij koud weer is het kindje goed ingepakt met een mutsje en in winterslaapzak met wantjes eventueel een dekentje erover, soms aangevuld met een kruik.

De buitenbedjes worden gebruikt door KDV NATUURlijk, Ashies Stulpje, Kim-deropvang en 't Kneeltje