14 februari 2020

Goed Gespeeld!

  • GoedGespeeld.jpg

Als kinderen uitdagingen aangaan, grenzen verleggen en risico's inschatten, dan is dat goed voor hun ontwikkeling. Bij uitdagend spelen kunnen kinderen stevig stoeien, hoog klimmen, hard rennen en flink botsen. Daar komt wel eens een schram of schaafwond bij kijken. Dat noemen we 'Goed Gespeeld'. Want er is helemaal niks mis met een blauwe plek of pleister op z'n tijd. Dat is juist goed voor de ontwikkeling van een kind.

Om jou te ondersteunen bij het in de praktijk brengen van uitdagend spelen bij kinderen van 0 - 4 jaar, ontwikkelden Veiligheid.nl en Gezonde Kinderopvang diverse Goed Gespeeld-materialen.

Voorlichtingsvideo

De voorlichtingsvideo is in documentaire stijl en duurt 4 minuten. Vanuit verschillende perspectieven wordt het belang van uitdagend spelen belicht. Bekijk de video hier.

Poster & stickervel

Om uitdagend spelen goed vorm te geven in je dageljikse werk, is het belangrijk dat ouders er ook achter staan. De poster en stickers helpen je om het gesprek met ouders aan te gaan. Door de zichtbaarheid van deze middelen, kunnen ouders vragen gaan stellen. Sta hier voor open, want dan kun jij ze vertellen dat stoeien, klimmen, rennen, struikelen of botsen gepaard kan gaan met een schram of schaafwond. En dat dat helemaal niet erg is, maar juist goed voor de ontwikkeling van het kind.

De poster hier is de downloaden en zal ik samen met de sickers uitdelen bij het volgende risico-inventarisatie. We kijken dan niet naar het zo veilig als mogelijk maken van de opvang, maar zo veilig als nodig. De grote risico's willen we verkomen, zoals verdrinking, vermissing en vergiftiging en we bespreken welke kleiine risico's aanvaardbaar zijn.