17 februari 2021

Coronavirus en gastouderopvang

Gastouderland volgt het corona nieuws op de voet en bekijkt wat het voor ouders en gastouders betekent. Wij hebben contact met het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid, de Belastingdienst, Branchevereniging Kinderopvang en proberen alle gastouders en ouders zo goed mogelijk te informeren.

Op deze pagina vind je relevante informatie over het coronavirus in relatie tot gastouderopvang.

Weer open

Zoals door het kabinet bekend is gemaakt,  zijn vanaf maandag 8 februari de kinderdagopvang (0-4 jaar), de gastouderopvang (0-12 jaar), de basisscholen en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open. Vanaf maandag 19 april is de BSO ook weer open.
Volgens het OMT is het verantwoord als bovengenoemde vormen van kinderopvang en onderwijs weer volledig open gaan. Wel worden aanvullende maatregelen genomen om verspreiding op kinderdagverblijven en scholen tegen te gaan.

Eén van de algemene maatregelen voor kinderen die door het RIVM is aangescherpt, is het bron- en contactonderzoek en het quarantainebeleid. Het RIVM heeft deze voor kinderen gelijkgesteld aan die voor volwassenen.

Als een kind een nauw contact is van een positief getest persoon (dat wil zeggen dat het kind minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter afstand van de besmette persoon is geweest, een zogenoemde categorie 2 in het bron- en contactonderzoek), het kind in thuisquarantaine gaat.
In de kinderopvang kan dat betekenen dat als één medewerker of kind positief getest wordt, al snel alle kinderen van de groep of eventueel van meerdere groepen in thuisquarantaine moeten.

Hierbij de QenA gastouderopvang over de opening.

Tegemoetkoming

Alle ouders die gewoonlijk gebruik maken van kinderopvang en hun factuur ook nu volledig door blijven betalen, ontvangen een tegemoetkoming van de eigen bijdrage voor de sluiting van de opvang van 16 december tot 8 februari. Soms is  de tegemoetkoming hoger of lager dan de betaalde eigen bijdrage. Dat komt onder andere omdat de tegemoetkoming is berekend met de maximale uurprijs.  De tegemoetkoming geldt voor alle typen formele opvang. Ook ouders met cruciale beroepen ontvangen een tegemoetkoming. Zij kunnen wel gebruik maken van kinderopvang.
 
Klik hier voor de QenA over de tegemoetkoming
 

Beslisboom en protocol

Welke maatregelen je moet nemen als gastouder staat in protocol kinderopvang wat aangehouden moet worden. Het is veel informatie maar neem even de tijd en lees het goed door. De geel arceerde zinnen zijn nieuw.

Wanneer thuisblijven?

We hebben beslisbomen ontwikkeld als een leidraad voor gastouders en ouders. Met onderstaande beslisbomen kun je beoordelen of een verkouden kind tussen 0 en 12 jaar oud aan de voorwaarden voldoet. 

Klik hier voor de beslisboom voor kinderen t/m groep 8

Click HERE for the decision tree in English.

En hier voor de beslisboom voor de gastouder en huisgenoten.

Handreiking neusverkouden kinderen

Ook de handreiking voor neusverkouden kinderen is aangepast. Kinderen jonger dan vier jaar met een snotneus blijven welkom op de kinderopvang. Voor kinderen van 4-12 jaar moeten met alle klachten passend bij COVID-19 thuisblijven en getest worden, dus ook bij verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn). Klik HIER voor de aangepaste handreiking van het RIVM. Hier vind je ook het aangepaste testbeleid voor kinderen van 0 tot 12 jaar.

Testen op COVID-19

Kinderen testen op coronavirus

Heeft een kind coronaklachten? Het hangt van de situatie af of het kind een coronatest moet doen. Bijvoorbeeld de leeftijd van het kind en hoe erg de klachten zijn.

Pedagogisch medewerker of gastouder en testen

Iedereen kan zich laten testen op het coronavirus. Pedagogisch medewerkers die werken in de kinderopvang en gastouders krijgen voorrang bij de coronatesten.

Poster

Wij hebben een leuke poster met richtlijnen voor je gemaakt die je kunt ophangen. Klik hier voor de Aap! poster.
Er is ook een poster van de overheid. Klik hier voor deze poster.

Actuele informatie

Zorg dat je als opvangprofessional en als ouder op de hoogte blijft van het laatste nieuws en adviezen. Volg de onderstaande media voor actuele informatie:

  • Kijk voor informatie in jouw regio op de website van de regionale GGD.
  • Het RIVM geeft op hun website antwoorden op veel gestelde vragen.
  • De Rijksoverheid heeft een speciale pagina ingericht voor vragen over het coronavirus en de kinderopvang.
  • De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) geeft op hun website veel informatie over het coronavirus.
  • De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) geeft op haar website actuele informatie.
  • BOinK is de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang. Op hun website vind je meer informatie.
  • Staat jouw vraag hier niet tussen? Bel dan ons, het RIVM 0800-1351, het algemene nummer van de GGD (0900-364 64 64) of de GGD in jouw regio.