15 juli 2021

Coronavirus en gastouderopvang

Gastouderland volgt het corona nieuws op de voet en bekijkt wat het voor ouders en gastouders betekent. Wij hebben contact met het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid, de Belastingdienst, Branchevereniging Kinderopvang en proberen alle gastouders en ouders zo goed mogelijk te informeren.

Op deze pagina vind je relevante informatie over het coronavirus in relatie tot gastouderopvang.

Protocol en beslisboom

De gastouderopvang is weer volledig open. We volgen wel nog steeds de richtlijnen van het RIVM. De branchevereniging Kinderopvang heeft speciaal hiervoor een protocol samengesteld. Hier staat in welke maatregelen je moet nemen als gastouder. Het is veel informatie maar neem even de tijd en lees het goed door. De geel arceerde zinnen zijn nieuw.

Wanneer thuisblijven?

We hebben beslisbomen ontwikkeld als een leidraad voor gastouders en ouders. Met onderstaande beslisbomen kun je beoordelen of een kind tussen 0 en 12 jaar oud aan de voorwaarden voldoet. 

Klik hier voor de beslisboom voor kinderen t/m groep 8

Tegemoetkoming

Alle ouders die gewoonlijk gebruik maken van kinderopvang en hun factuur ook nu volledig door blijven betalen, ontvangen een tegemoetkoming van de eigen bijdrage voor de sluiting van de opvang van 16 december tot 8 februari. Soms is  de tegemoetkoming hoger of lager dan de betaalde eigen bijdrage. Dat komt onder andere omdat de tegemoetkoming is berekend met de maximale uurprijs.  De tegemoetkoming geldt voor alle typen formele opvang. Ook ouders met cruciale beroepen ontvangen een tegemoetkoming. Zij kunnen wel gebruik maken van kinderopvang.
 
Klik hier voor de QenA over de tegemoetkoming
 

Testen

Kinderen testen

Heeft een kind coronaklachten? Het hangt van de situatie af of het kind een coronatest moet doen. Bijvoorbeeld de leeftijd van het kind en hoe erg de klachten zijn.

Pedagogisch medewerker of gastouder en testen

Iedereen kan zich laten testen op het coronavirus. Pedagogisch medewerkers die werken in de kinderopvang en gastouders krijgen voorrang bij de coronatesten.

Poster

Wij hebben een leuke poster met richtlijnen voor je gemaakt die je kunt ophangen. Klik hier voor de Aap! poster.
Er is ook een poster van de overheid. Klik hier voor deze poster.

Actuele informatie

Zorg dat je als opvangprofessional en als ouder op de hoogte blijft van het laatste nieuws en adviezen. Volg de onderstaande media voor actuele informatie:

  • Kijk voor informatie in jouw regio op de website van de regionale GGD.
  • Het RIVM geeft op hun website antwoorden op veel gestelde vragen.
  • De Rijksoverheid heeft een speciale pagina ingericht voor vragen over het coronavirus en de kinderopvang.
  • De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) geeft op hun website veel informatie over het coronavirus.
  • De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) geeft op haar website actuele informatie.
  • BOinK is de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang. Op hun website vind je meer informatie.
  • Staat jouw vraag hier niet tussen? Bel dan ons, het RIVM 0800-1351, het algemene nummer van de GGD (0900-364 64 64) of de GGD in jouw regio.