26 januari 2021

Babyhandreiking

  • veel_persoonlijke_aandacht.jpg

Om de kwaliteit van de babyopvang te borgen, hebben Sardes en de Universiteit Utrecht een praktische handreiking geschreven. Boordevol tips, waarmee pedagogisch medewerkers en gastouders alle handvatten in huis hebben om de educatieve opvangkwaliteit van de babyopvang te verbeteren.

Baby’s en dreumesen zijn in de opvang sterk afhankelijk van hun verzorgers. De eerste jaren waarin zij zich ontwikkeling, zijn grotendeels van invloed op de rest van hun leven. Het is daarom cruciaal dat de kwaliteit van de babyopvang goed geborgd is.

Educatieve kwaliteit kan beter

Onderzoek van de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (2020) laat zien dat er ruimte is voor verbetering in de babyopvang. Het gaat goed met de emotionele kwaliteit, maar de educatieve kwaliteit van 0-2 jaar laat ruimte voor verbetering zien. Daarom hebben Sardes en de Universiteit Utrecht een praktische handreiking geschreven, boordevol tips voor pedagogisch medewerkers en gastouders waarmee zij de educatieve opvangkwaliteit van baby’s en dreumesen kunnen verbeteren.

De tips zijn ingedeeld in vier categorieën:

  1. Bewegingsruimte en inrichting

Denk hierbij aan een afgeschermde ruimte om veilig te ontdekken, loslaten om stappen te zetten, kijk eens naar de ligplek; wat ziet een baby?

  1. Vroege taalondersteuning

Gebruik veel taal: losse woorden, korte en simpele zinnen en overdrijf gerust de intonatie.

  1. Ondersteunen van exploratie en spel

Zorg voor een divers aanbod in materiaal, denk ook aan lege bakken en dozen: vullen maar! Observeer goed als dreumesen op ontdekking gaan, grijp alleen in als dit echt nodig is.

  1. Contact maken tussen kinderen


Zorg voor kleine groepen, kinderen maken zo gemakkelijker contact met elkaar. Leg baby’s dicht bij elkaar, om interactie tussen kinderen te stimuleren. Help kinderen daarnaast op weg in het ‘woud van sociale regels’.

Download hier de handreiking en bekijk alle tips.