Nieuws

Webinar goede hygiëne en ventilatie

Yvonne Greijmans
Yvonne Greijmans
5 november 2021

Op 5 november heb ik een interessante webinar gevolgd over goede hygiëne en ventilatie. Waar ik een aantal praktische adviezen en tips heb gekregen, die ik graag met jullie wil delen.

Hygiëne

Goede hygiëne is belangrijk om infectieziekte te beperken, zoals waterpokken, norovirus en corona. De overdracht van ziekteverwekkers gaat via de handen, lichaamsvloeistoffen, materialen e.d. Met regelmatig schoonmaken verwijder je stof en vuil waar ook ziekteverwekkers in kunnen zitten. Denk ook aan klinken, de doorspoelknop van de WC en speelgoed wat in de mond wordt gestopt.

Met desinfecteren verwijder je de ziekteverwekkers. Dit doe je pas ná het schoonmaken en alléén bij een uitbraak van een ziekte.  Gewoon handen wassen is dus voldoende. Alleen bij een uitbraak maak je gebruik van desinfectie. Als je desinfectie gebruikt let er dan wel op dat de kinderen er niet aan kunnen en dat je toegelaten middelen gebruikt. Dit kan je navragen bij de GGD.

Voor meer informatie over infectieziekte en hygiënerichtlijnen: download de kiddi-app.

Ook heel belangrijk is om ouders te informeren over de hygiëne maatregelen en als er een ziekte heerst op de groep. een heel handig hulpmiddel zijn de deurbriefjes. Waar je handig kan laten zien als er een ziekte heerst, wat je moet doen en of het kindje thuis moet blijven.

Ventilatie

De 1,5 meter wordt weer geadviseerd om in acht te nemen. Hiermee voorkom je besmetting door de grotere druppels. De kleinere druppels haal je uit te ruimte door continu de binnenlucht te verversen met buitenlucht. Dit kan je doen door ventilatieroosters open te zetten, ramen op een kiertje of mechanische ventilatie aan te zetten. Het luchten van een ruimte is niet hetzelfde als ventileren. Door luchten ververs je in een keer de hele binnenruimte, maar wordt er niet continu verse lucht ververst. Ventileren wordt geadviseerd om continu te doen en luchten 1 keer per dag een half uur.

Wil je graag weten of je je binnenruimte genoeg ventileert, dan je dit meten met een co2 meter en meten of er dus voldoende verse lucht is. Dit is niet hetzelfde als een co2 melder. Een CO-melder meet de hoeveelheid dodelijke CO in de lucht en geeft aan dat ergens een onvolledige verbranding gebeurt. Een CO2-meter meet de verhouding CO2 in de lucht en geeft aan wanneer je moet ventileren.

Ook als het koud is buiten of hard waait, is het belangrijk om continu te ventileren. Doe dit dan door ramen die hoog zitten op een kiertje te zetten, zodat de kinderen niet in de kou zitten.

Verder is onderhoud van de ventilatie belangrijk door de ventilatierooster regelmatig te zuigen of de mechanische ventilatie schoon te maken.

Een ventilator aanzetten is niet hetzelfde als ventileren. Hiermee verplaatst je alleen de lucht in de ruimte en vervang je de lucht niet.

Sharing is caring: