Nieuws

Webinar vrij en risicovol spelen

Yvonne Greijmans
Yvonne Greijmans
10 november 2021

Op 10 november heb ik een interessante webinar gevolgd over vrij en risicovol spelen. Waar ik een aantal praktische adviezen en tips heb gekregen, die ik graag met jullie wil delen.

Vroeger was het vrij gewoon dat kinderen in bomen klommen, op geheime plekken speelden of met de step over de stoep scheurden. Uit het zicht van vader en moeder! Tegenwoordig gebeurt dit veel minder, niet in de laatste plaats omdat we kinderen willen beschermen tegen elk risico. Maar juist het te veel beschermen van kinderen, zorgt ervoor dat kinderen niet meer leren omgaan met risico’s. Terwijl dat juist zo goed is voor hun motorische, cognitieve én sociaal-emotionele vaardigheden.

Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij een risico bestaat op een (kleine) verwonding. Dat is goed voor het ontwikkelen van de risicocompetenties van kinderen; hierdoor worden zij mobiel vaardiger, zelfverzekerder én socialer.

Verschillende categorieën

Risicovol spelen kan op verschillende vormen. Hieronder de 8 vormen met voorbeelden voor 0 – 4 jarige.

  • Snelheid
    – Laat je kind lekker (hard) rond rennen.
    – Pak de loopfiets of driewieler erbij.
    – Schommelen; steeds hoger en harder

  • Hoogte
    -Zelf de trap op kruipen/lopen, in een doos laten klimmen/kruipen en er ook weer zelf uit laten komen
    – Ga bellenblazen en laat je kind naar de zeepbellen springen
    – Laat je kind over de stoeprand lopen (balanceren)

  • Trek- en duwspelen
    – Stoeien; Door te stoeien leren kinderen hun lichaam, hun grenzen, hun krachten en die van hun stoeimaatje kennen. – Geef kinderen dan ook de ruimte om dit lekker te doen. Ook de allerkleinsten! Het liefst van wel met een volwassene of groter kind die al wel goed kunnen inschatten hoe een ander zich voelt.

  • Uit het zicht spelen
    Met de allerkleinsten kindjes kun je alvast oefenen met uit het zicht zijn door verstoppertje te spelen. Jonge kinderen kunnen alleen op veilige plekken uit het zicht spelen.

  • Spelen met impact
    – Tegen elkaar aan laten botsen
    – Je op een mat laten vallen
    – Sta toe dat je kind(eren) dit ontdekken. Wanneer het botsen tot pijn of schrik leidt, dan zal je kind dit meestal niet nog een keer willen ervaren. Zorgt het bij pijn of schrik bij een ander kind dan kun je je kind uitleggen waarom hij/zij dit niet meer moet doen.

  • Spelen op gevaarlijke plekken
    Laat je kind op de stoep spelen in plaats van in je eigen tuin; dit is voor de allerkleinsten al een spannend avontuur omdat er onbekende voorbijgangers tegenkomen, er wordt om hun heen gefietst en gereden waardoor ze zich aan andere regels moeten houden. Zorg wel altijd voor toezicht

  • Loose parts: losse spullen die geen speelgoed zijn, bv. kratjes, dozen, banden en planken

  • Vies worden

Kijk hier voor meer voorbeelden en ook voor boven de vier jaar.

Hoeveel speelruimte geef jij je kind?

Ieder kind is anders, het ene kind zit zo in de hoogste boom, terwijl een ander kind heel voorzichtig naar de eerste tak klimt. Ook jij als ouder bent uniek. Waar sommige ouders hun kind stevig vasthouden terwijl het voor het eerst zonder zijwielen fietst, geven anderen hun kind een zetje met de kans dat ze een keer omvallen. Ontdek welke types jij en je kind zijn. Binnen 10 minuten weet je ’t en krijg je leuke opdrachten en tips om je kind meer risicovol te laten spelen.

Dus ga het avontuur aan, doe de test en maak jullie eigen speelplan!

Inspiratiesessie

Tijdens de online Inspiratiesessie Risicovol Spelen krijg je (nieuwe) inzichten en praktische tips over risicovol spelen waarmee je op je eigen groep direct aan de slag kan! Daarnaast krijg je ook een inkijkje in de Risicoach toolkit, speciaal ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers voldoende kennis, inzicht, onderbouwing, vaardigheden en inspiratie te geven om risicovol spelen succesvol toe te passen in hun kinderopvang. Opgeven voor de inspiratiesessies kan hier. Eind december komen hier de data voor 2022 in te staan.
Bij voldoende interesse kunnen we ook een gezamenlijke inspiratiesessie doen en krijg je (nieuwe) inzichten en praktische tips over risicovol spelen waar je direct mee aan de slag kan! De kosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers tussen de €85,- en €45,-  Geef je hier op

Sharing is caring: